چند روزی است که از انتشار نسخه نهایی ویندوز ۱۰ توسط مایکروسافت می گذرد و این ویندوز هم اکنون بر روی دستگاه های بسیار زیادی نصب شده است و مایکروسافت پیش بینی کرده این ویندوز در ۲ سال آینده بر روی میلیارد ها دستگاه نصب شود. اما ممکن است این سوال را شما هم در ذهن خود داشته باشید که چرا به ویندوز ۱۰ اعتماد و آن را بر روی سیستم خود نصب کنیم؟ در ادامه با ما همراه باشید تا تعدادی از امکانات ویندوز ۱۰ را با هم زیر نظر بگیرم و انتخاب این ویندوز را پس از خواندن این مطلب به عهده شما بگذاریم.
ظاهری زیباتر و سرعت بهتر
خب این رسم همه ساله و متداول مایکروسافت است که هر ویندوزی تغییراتی از جهت گرافیکی و رابط کاربری دارد. این تغییر مایکروسافت پس از ویندوز XP و آمدن ویندوز هایی نظیر ویستا و ۷ بسیار زیاد احساس شد اما پس از ویندوز ۷ این تغییر یک تغییر بصری و گرافیکی بود. اگر نگاهی کلی به ویندوز ۸ بیندازیم متوجه می شویم که این ویندوز تغییر آنچنانی نسبت به ویندوز ۷ نکرد و تنها از لحاظ رنگ و گرافیک جزئی تغییر داشت و رابط کاربری مترو نیز به آن اضافه شد. اما ویندوز ۱۰ از از این قاعده مستثنا نیست و نمی توان گفت نسبت به ویندوز های ۷ و ۸ تغییر بسیار زیادی کرده چرا که بسیاری از بخش های آنان باهم هرچ فرقی از چه از لحاظ گرافیکی و چه نوع دسترسی محتوا یکسان است اما می توان تغییرات آن را نسبت به ویندوز ۸ بسیار زیادتر دانست. علاوه بر آن ویندوز ۱۰ سرعت بسیار خوبی نسبت به ویندوز های ۷ و ۸ دارد زیرا در آزمایشی که ما انجام دادیم بر روی یک سیستم کامپیوتر با میزان سخت افزار متوسط رو به بالا (میزان رم : ۲ گیگابایت ، گرافیک : ۱ گیگابایت ، CPU : اینتل کر ۲ با سرعت پردازش ۳ گیگاهزتز ) یکبار ویندوز ۷ Ultimate نسخه ۶۴ بیتی و بار دوم ویندوز ۱۰ Pro نسخه ۶۴ بیتی نصب کردیم. قاعدتا احساس می شود شاید سیستمی با این میزان سخت افزار مقداری در اجرای ویندوز های نسخه ۶۴ بیت با کندی مواجه شود. در مورد ویندوز ۷ این موضوع صادق بود و سیستم ما با کندی مواجه شد اما در حال حاضر که چند روزی است نسخه نهایی ویندوز ۱۰ پرو بر روی آن نصب شده هیچ گونه کندی سرعت در آن دیده نشده است.
بهبود منوی استارت و رابط کاربری مترو

احتمالا با رابط کاربری مترو در ویندوز ۸ و ۸٫۱ آشنایی دارید. یک رابط کاربری که با استقبال نیز مواجه شد و امکانات خوبی را دراختیار کاربر می گذاشت. در ویندوز ۸ و ۸٫۱ شما برای دسترسی به رابط کاربری مترو بایستی موس خود را کمی پایین تر از آیکون استارت می آوردید تا عکس آن ظاهر شود و کلیک کنید و وارد آن شوید و منوی استارت نیز دقیقا همانند ویندوز ۷ بود . اما در ویندوز ۱۰ علاوه بر آن که شما در تنظیمات می توانید روش قدیمی برای دسترسی به مترو را فعال کنید و به آن دسترسی داشته باشید ، هنگام باز کردن منوی استارت نیز می توانید این رابط کاربری را به صورت کوچتر ( با قابلیت تغییر اندازه دلخواه و بزرگنمائی) مشاهده کنید. همچنین محیط استارت ویندوز ۱۰ نیز کاملا تغییر کرده و علاوه اضافه شدن بر رابط کاربری مترو که به آن اشاره شد در سمت چپ شما می توانید لیستی از برنامه هایی که بیشتر از آن استفاده شده ، برنامه هایی که به تازگی اضافه شده و گزینه های کلیدی ویندوز را مشاهده کنید. در ضمن قسمت اپلیکیشن ها هم تغییر کرده و همانند ویندوز فون ۸ و ۸٫۱ که به ترتیب حروف الفبا با قابلیت فیلتر کردن بر اساس آن مرتب شده اند مشاهده می شود.
استور یونیورسال

همانطور که می دانید ویندوز ۱۰ موبایل به صورت یونیورسال و برای تمامی دستگاه های کامپیوتر ، لپ تاپ ، تبلت ، موبایل و کنسول بازی ایکس باکس و…. یکسان طراحی شده و استور ویندوز که تا به حال در ویندوزفون شاهد آن بودیم در همه نسخه های این ویندوز با برنامه هایی یکسان تعبیه شده است و کاربران کامپیوتر و سایر دستگاه ها می توانند از آن برنامه های مورد نیاز خود را سرچ کنند. البته باید بگوئیم بسیاری از اپلیکیشن های استور برای کامپیوتر برنامه نویسی نشده اند و قابلیت اجرا در آن را ندارند.
دستیار صوتی هوشمند کورتانا

مایکروسافت اولین بار در ویندوزفون ۸ از دستیار صوتی هوشمند خود به نام کورتانا رونمایی کرد. دستیاری که برای شما همانند یک منشی عمل می کند و شما را در انجام کارها و برنامه هایتان یاری می نماید. این دستیار صوتی تا به حال تنها در ویندوزفون وجود داشت اما در ویندوز ۱۰ به دسکتاپ ها و سایر دیوایس ها نیز آمده است تا افراد بتوانند از آن کمک بگیرند. کورتانا علاوه بر پاسخگویی به سوالاتی که از آن می پرسید و یاری شما در برنامه هایتان قابلیت سرچ عبارت دلخواه شما در موتور جست و جوی بینگ را نیز داراست. همچنین لیستی از آخرین وضعیت آب و هوا و اخبار مهم رسانه msn مایکروسافت ارائه می کند. علاوه بر آن کورتانا قابلیت جست و جوی بسیار سریع در ویندوز شما را نیز دارد و برنامه ها و فایلهای مورد نیز شما را در کمترین زمان پیدا و در اختیارتان می گذارد.
ایجاد دسکتاپ های جدید در یک یوزر

در ویندوز ۱۰ یک قابلیت جدید اضافه شده که شما می توانید با استفاده از گزینه Task View علاوه بر دیدن برنامه های باز خود که در ویندوز های قبلی با استفاده از دکمه های ترکیبی کیبورد قابل دیدن بود ، دسکتاپ های جدید ایجاد کنید و برنامه های دلخواه خود را اجرا کنید. البته شما نمی توانید ظاهر دسکتاپ ها را تغییر دهید و یا یک نرم افزار را همزمان در دسکتاپ های متفاوت اجرا نمائید . تنها می توانید برنامه های متفاوت را در این دسکتاپ ها به صورت جداگانه اجرا نمائید و از حجم برنامه های باز خود در یک دسکتاپ بکاهید.
مایکروسافت اج جانشین قابل اکسپلوره و رقیب سرسخت کروم و فایرفاکس

حتما پیش از این آوازه مرورگر جدید ویندوز ۱۰ را با نام پروژه اسپارتان یا نام آن یعنی مایکروسافت اج شینده اید. حال در نسخه اصلی ویندوز ۱۰ این مرورگر کارایی بسیار خوبی را از جهت سرعت نسبت به اینترنت اکسپلوره ارائه کرده است و عملکرد آن بسیار خوب و تحسین برانگیز است. اما اج هم ایراداتی دارد و از مهم ترین آن می توان به انتقال نوار اسکرول در سایت های راستچین به سمت چپ صفحه که کمی کار را سخت می کند و همچنین نشان ندادن وضعیت صفحه در پایین مرورگر که موجب می شود کاربر از زمان اتصال به وبسایت مورد نظر و یا وضعیتی که در آن قرار دارد اطلاعاتی پیدا نکند. ( این قابلیت در فایرفاکس و کروم در پایین صفحه سمت چپ نمایش داده می شود و می توان از وضعیت صفحه مانند Conecting , Wating for transfer و transfering data اطلاع پیدا کرد.)
نوار نوتیفیکیشن ها

در ویندوز های قبلی شاهد چیزی به نام نوار نوتیفیکیشن ها نبودیم و تنها این نوار که نوتیفیکیشن ها را نشان می دهد و همچنین گزینه های دسترسی سریع را فراهم می آورد تنها در ویندوزفون شاهد آن بودیم . اما در ویندوز ۱۰ در تمامی دیوایس ها این نوار قابل مشاهده است و می توان نوتیفیکیشن های ویندوز را مشاهده کرد و یا از گزینه های دسترسی سریع برای دسترسی به بخش ها استفاده کرد.
اجرای برنامه های ویندوز های ویستا ، ۷ ، ۸ و ۸٫۱ در ویندوز ۱۰
در ویندوز های قبلی شرکت مایکروسافت شاهد بودیم که از ابتدا آن ویندوز تمام برنامه های ویندوز های قبلی را اجرا نمی کند و مدتی یک الی دو ساله طول می کشید تا شرکت های مختلف نرم افزاری تمام بازی ها و نرم افزار ها را مخصوص آن ویندوز عرضه نمایند. اما ویندوز ۱۰ این قابلیت را دارد که تمام برنامه های ویندوز های ویستا ۷ و ۸ و ۸٫۱ را بدون مشکلی در اجرای آن اجرا نماید که موجب می شود تعداد نصب این ویندوز از حالا بالا برود و کسانی که منتظر می شدند تا برنامه های اختصاصی ویندوز پس یک تا دوسال عرضه شود از همین الان این ویندوز را نصب کنند.
جمع بندی
بدون شک ویندوز ۱۰ یکی از بهترین و سریع ترین ویندوز های شرکت مایکروسافت است اما مسلما این ویندوز هم باگ هایی دارد که طی گذشت زمان با بروز رسانی های مایکروسافت حل خواهد شد و انتظار می رود ویندوز ۱۰ همانند ویندوز ۷ و XP یکی از ویندوز های موفق این شرکت باشد. اما انتخاب نصب این ویندوز را به عهده شما می گذاریم تا با توجه به مواردی که ذکر کردیم و جمع بندی تصمیم خود را برای ارتقای ویندوز خود به ۱۰ و یا ماندن در ویندوز قدیمی بگیرید.
تهیه شده در پیانتک